måndag 7 december 2009

Hur refererar man till en video som är inbäddad i inlägget?

Jag har använt mig av en referens i mitt inlägg om hur man distribuerar en video på youtube genom en video från youtube som är inbäddad i inlägget. Referensen används alltså direkt. Det kanske inte ens räknas som en referens. Det är ju faktiskt samma som om jag bifogade hela boken direkt i min text. Det skulle ju vara plagiat, vad blir det här?

2 kommentarer:

Lennarth sa...

Lite klickande och Googlande så går det att finna ut att hon heter Katie Stiles från Kanada och har en hel serie videos om kosmetika och makeup.

Hon har ganska många filmer på Youtube och en egen kanal där: BeforeAndAfterTV samt flera egna webplatser. Allt om makeup etc.
Kanske inte den första referens som man skulle använda å andra sidan så är det inget direkt expertämne det behandlar.

Se en video som bäddas in som ett citat. En bild som används ur en text, t.ex. ett diagram hanteras som citat. Så om det är rörliga bilder kan det ses som ett sådant.

Men du bör snarare använda din tolkning och skriva ner det och sedan referera till videon. Inte bädda in den om det skall ses som en veteskaplig text. Nu är det väl mer av populärvetenskaplig karraktär, eller?

David sa...

Tack för din research!
Anledningen till att jag använde hennes var att hennes filmer var de första som dök upp när jag sökte på hur man lägger upp en video på youtube. Kul att du kollade upp henne! Jag tittade på filmen för att se om det stämde med hur jag gör och lade till den i inlägget. Jag hade inte gjort så här i en vetenskaplig text men tyckte att detta sett var passande då mycket av informationsspridningen sker på detta viset utan tanke på referenser.
Men du tar upp en punkt som är viktig och det är att reflektera över vart man får sin information ifrån och om den är riktig.

 
Share