tisdag 17 februari 2009

Analys av Pro Evolution Soccer 2008 – ur ett genusperspektiv

Detta är en uppgift i kursen lärande och utveckling på Digitala Media vid Högskolan Väst i Trollhättan. (Alla påståenden är vad jag tror. Rätta mig gärna om jag har fel eller om ni har undersökningar och statistik som visar annat.)

Pro Evolution Soccer - Länk till spelets hemsida med bilder

Val av spel

Spelar jag spel är det oftast hockey eller fotboll som gäller. Det är sporter som intresserat mig sen jag var liten. Väldigt många gånger har jag tänkt hur snedvridet (utifrån min referensram) användandet av spelet är och hur det är upplagt för att nästan utesluta vissa grupper av människor då alla spelare i spelet är män. Hatar att göra uppdelningen tjej och kille men det är bara vid ett fåtal tillfällen som jag har spelat med eller mot en tjej.

Pedagogisk grundtanke

Spelarna i spelet ska röra sig på samma sätt som en riktig fotbollspelare. Man kan ställa in rörelsemönster utifrån hur man själv rör sig. Man styr spelarna med en handkontroll där en spak bestämmer vart spelaren ska röra sig och knappar för att skjuta, passa och tackla mm.
Menyerna är uppbyggda på ett sätt som vana sportspelanvändare känner igen.
Man kan börja spela en match direkt med bara några knapptryckningar eller skapa egna turneringar, byta spelare, skapa spelare och ändra taktik mm.

Genusperspektiv

Pro Evelotion Soccer är ett spel som går ut på att spela fotboll. Det består av de flesta av världens ligor dock finns inga damligor och damspelare i spelet. Vilket är synd tycker jag. Jag förmodar att det inte finns, för att målgruppen för spelet alltid har varit killar. Spelet speglar hur samhället har sett ut i frågan om herr och damidrott. Vad gäller fotboll och ishockey har herrligorna varit dominerande. Nu börjar det se lite bättre ut, men då mest på landslagsnivå.
I vintersporter såsom skidåkning och slalom samt friidrott har det dock varit mer jämlikt.
Jag kan tänka mig att det kan bero på att skillnaden i kvaliteten är mer synbar i fotboll och ishockey. Då måste jag tillägga att de inte haft samma förutsättningar ekonomiskt eller att de historiskt inte har uppmuntrats att satsa på idrotten.
En sak som kan ligga till grund för skillnaderna kan vara att det finns olika ligor för damer och män. En tanke skulle kunna vara att mixa lagen från början. Behöver det finnas olika ligor för män och kvinnor?
Eftersom fler ser på herrfotboll finns där mer ekonomi. Pengarna finns där för att folk ser på det. Spelen är en del av vinstkarusellen genom att barn i tidig ålder skapar en relation till spelare och sporten.
För min del är spelet ett sätt att vara med och spela bland de bästa spelarna då jag inte har den kapaciteten i verkliga livet. Det är en funktion som överlag är väldigt lockande i spel. Man kan göra saker som man inte skulle kunna göra i verkligheten.
Att man ska känna sig delaktig har de jobbat mycket med. För varje nytt spel finns fler saker som man kan anpassa på en skapad spelare. Man börjar med att skriva in namn, ålder och storlek etc. Det går givetvis att skriva in vad som helst, man behöver inte göra sin skapade spelare efter sig själv. Man kan tillskriva sin spelare egenskaper som man själv inte har i verkligheten.
Redan 1998 kunde man på ett hockeyspel för PC lägga in ett foto av sig själv och skapa en spelare som såg näst intill identisk ut. Det här tyckte jag var riktigt kul så jag skapade spelare till mina vänner och min familj. Jag gjorde min mamma som målvakt. Det blev likt, dock fick alla spelare lätt skäggstubb. Så det var ju inte helt anpassat till kvinnliga användare. Då tänkte de nog inte på att det faktiskt kunde vara så att kvinnor ville spela spelet. Tio år senare har det egentligen inte hänt så mycket. På spelkonsolerna kunde man inte förrän nu på senare år lägga till sitt eget foto. På det är spelet som jag analyserat till Playstation 3 är det möjligt att ladda upp en bild på sig själv. Nu finns det väldigt många olika varianter för utseendet. Mängder av frisyrer att välja på och dun kan forma ditt ansikte precis efter ditt eget ansikte. Här finns möjlighet att skapa ett ”kvinnligt” ansikte.
När allt kommer omkring finns det fortfarande bara manliga spelare i spelet från början.

De här spelen såsom fotboll och hockey skulle kunna vara ett sätt att minska skillnaden mellan könen och synen på kvinnligt idrottande. Nu finns det ju ingen möjlighet att välja en damliga med damspelare. På så sätt känns det inte så lockande för tjejer att spela spelet.

2 kommentarer:

MARTiN sa...

Håller med om att det är lite skevt. Spelet är ju ett spel, så varför skulle man inte kunna blanda lagen? Speltillverkarna kan ju göra vad de vill, det finns ju inga begränsningar. Även om de nu inte vill visa upp blandade lag i sin marknadsföring - varför går det inte ens att välja i spelet? Borde vara hur lätt som helst att fixa.

David sa...

Blandade lag kan vara svårt i de ligor som ska föreställa de verkliga som finns, men att de kvinnliga inte finns representerade borde de ändra på.
I spelet är vissa spelare bättre än andra. Det skulle inte vara konstigt att de kvinnliga mäts med samma mått. Det finns helt säkert damspelare som är bättre än vissa av männen. Däremot när du skapar en spelare kan man göra den hur bra man vill oavsett vilket kön det är på den man skapar. Det går dock inte att välja kön i skapandet av en spelare.
I den senaste versionen av Championship Manager kan man välja en kvinnlig avatar till den manager man skapar. Detta spel är dock bara ett managerspel där man inte spelar fotbollen själv. Vad jag vet finns det inte några damligor här häller.

Blandade ligor skulle ju faktiskt vara intressant. Kanske något som man skulle kunna skapa själv eller som var förinställda.

 
Share