söndag 29 november 2009

Bloggat om videoblogg - Vad är en videoblogg?

Då videoblogg är del av blogg behöver jag först kort beskriva vad en blogg är. Blogg är en förkortning av webblogg, alltså en webbplats som periodiskt postar nya inlägg ungefär som man för en dagboksanteckning (wikipedia 2009, blogg). Jag uppfattar det som om blogg oftast förknippas med den typ av blogg som Blondinbella skriver och som på ett sätt har gett bloggen ett ansikte i Sverige.
Blogg är dock mycket mer en bara en dagbok. Om man ser det som ett verktyg kan den vara interaktiv med läsaren som bl.a. kan ge kommentarer. Man kan helt enkelt dela med sig av allt från sina egna tankar, länkar till videoklipp. Inläggen postas är oftast kopplat till rss-flöde som gör det möjligt att få uppdateringar när inlägg görs i en rss-läsare istället för att gå direkt till sidan. Detta är något som är mycket användbart och används av bl.a. nyhetsmagasin.

Videoblogg då? Det förkortas vlogg och är som en blogg som istället eller som komplement till vanliga inlägg med text och bild innehåller videos. Videoinläggen publiceras ofta på videodistribueringstjänster som t.ex. youtube och bäddas sedan in på en hemsida eller blogg (wikipedia 2009, videoblogg). Man kan även posta text, bilder och video till sin blogg från en mobiltelefon. Det gör det väldigt enkelt att snabbt lägga upp videos på sin blogg även om man inte loggat in på sin sida via en dator eller liknande. Jag testade för några dagar sedan att skicka upp en video från min telefon till den här bloggen. Det gick bra och kommer vara väldigt användbart när jag ska videoblogga om nästa tjänst, facebook/myspace.

Lite saker som jag måste ta reda på är bl.a hur upphovsrätten till filmerna som läggs ut på t.ex. youtube ser ut. Egentligen borde egenupplagda filmer vara skyddade men det finns alltid en kod som gör det möjligt för vem som helst att posta dem på sin egna hemsida. En film som jag lägger upp kan någon exempelvis lägga till på sin sida eller med hjälp av filmens url sprida den vidare på facebook. Vad gäller?

I nästa inlägg kommer jag att skriva om hur man går tillväga för posta sin video på en blogg eller Internetcommunity etc.

Wikipedia 2009 [Elektronisk], Blogg, Tillgänglig: http://sv.wikipedia.org/wiki/Blogg [2009-11-29].
Wikipedia 2009 [Elektronisk], Videoblogg, Tillgänglig: http://sv.wikipedia.org/wiki/Videoblogg [2009-11-29].

4 kommentarer:

Anton sa...

Man kan ställa in att andra inte kan bädda in dina youtubevideos, man kan också ställa in att klippet inte ska vara offentligt för alla att titta på.

Upphovsrätten gäller givetvis, men när man laddar upp en video till YouTube godkänner man avtalet och där står en del om hur andra får använda materialet.

http://www.youtube.com/t/terms

YouTube har även som bekant en strikt upphovsrättspolicy där man kan läsa lite om vad som får laddas upp och inte osv.
http://www.youtube.com/t/howto_copyright

David sa...

Tack för hjälpen! I princip kan man alltså använda en youtubefilm som har ett inbäddningsalternativ på sin sida. Jag får ta och kolla upp det lite noggrannare.

Anton sa...

Ja precis, det är alldeles upperligt. Detsamma gäller ju för Vimeo också, kan tipsa om denna sida som är ett häftigt exempel på hur man kan göra.

http://uncertaintyfilm.tumblr.com/

David sa...

Det var ju schysst! Nu har jag bäddat in två youtubevideos på min senaste post om videoblogg. Den andra visar hur man bäddar in en video på sin blogg. Där säger personen att man kan välja vilken film man vill. Då verkar det ju faktiskt som om det är ok att göra så. Förmodligen står det väl något sånt i avtalet som beskriver att ens filmer kan komma att bäddas in på andra sidor. Personligen tycker jag det är bra om någon bäddar in t.ex. min film någon annanstans. Nackdelen är att videon kan vara på vilken sida som helst. Kanske en sida som man inte sympatiserar med. Jag har sett mina videos på de mest skumma sidor när jag har googlat på titeln.

 
Share